<

דם בשתן בכלבים: גורמים וטיפול

פורסם על ידי
דקות קריאה

מצאו את המזון האידאלי לחיית המחמד שלכם

מצאו את המזון האידאלי לחיית המחמד שלכם

אם אתם בעלים של כלב, אתם עשויים לראות דם בשתן של הכלב שלכם בשלב מסוים. אבל, בעוד שדם בשתן של כלבים הוא מראה מלחיץ, לעתים קרובות ניתן לטפל בו וכנראה שמקורו פשוט בזיהום בדרכי השתן או בהגדלה שפירה של הערמונית.

המטוריה הוא המונח הקליני לתאור הופעת דם בשתן. לרוב הוא נובע מדלקת או זיהום בדרכי השתן, אשר יכול לכלול את דרכי השתן העליונות או התחתונות. אם אתם מבחינים בדם בשתן של הכלב שלכם, רצוי מאוד לקחת את הכלב לבדיקה אצל הווטרינר שלכם, שיכול לזהות את הסיבה ולתת המלצות שיעזרו לפתור את הבעיה.

להלן הגורמים השכיחים לדם בשתן של כלבים, הטיפולים שהווטרינר שלכם עשוי להמליץ עליהם ומספר דרכים למניעה.

גורמים לבעיות בדרכי השתן העליונות

כמו בבני אדם, דרכי השתן העליונות של הכלב מכילות את שתי הכליות. כפי שאמרנו, מקור הדם בשתן יכול להיות בחלקים העליונים או התחתונים של המערכת, כך שיכול להיות שהוא מגיע מהכליות. מספר גורמים לדימום בדרכי השתן העליונות כוללים:

  • המטוריה כלייתית אידיופטית. מצב אידיופטי הוא מצב שסיבתו לא ידועה, כאשר קיים דם בשתן הנובע מהכליה לרוב סיבתו אינה ידועה. בדרך כלל מדובר בנטייה להופעת שפיר שיתכן והיא תורשתית.

  • זיהום בכליות. במידה ונמצא דם בשתן של הכלב שלך, יתכן ואחת מהכליות שלו או שתיהן נגועות בזיהום כלשהו.

  • אבנים בכליות. אמנם זה מצב נדיר, אבל אבנים בכליות יכולות להשפיע על כליה אחת או על שתיהן, וכתוצאה מכך ישנה נוכחות של דם בשתן.

  • סרטן הכליות. גם הוא מצב לא שכיח, סרטן הכליות יכול לפגוע בבריאות הכלב ולגרום לדם בשתן. הסרטן יכול להישאר בכליה או להתפשט לחלקים אחרים בגוף.

  • טלנגיאקטזיה כלייתית. לכלבים מסוימים, במיוחד לגזע הוולש קורגי, יש נטייה גנטית להתרחבות ספונטנית של כלי הדם בכליה, מה שעלול להוביל לדם בשתן.

Smiling Welsh corgi pembroke dog lying down in the green grass

גורמים לבעיות בדרכי השתן התחתונות

דרכי השתן התחתונות כוללות את שלפוחית ​​השתן ואת השופכה - הצינור המחבר את שלפוחית ​​השתן לעולם החיצון ומאפשר יציאת שתן מהגוף. הסיבות לדימום במקרה זה יכולות להיות:

  • זיהום בשלפוחית השתן. זיהום בדרכי השתן התחתונות (UTI) הוא ללא ספק הגורם השכיח ביותר לדם בשתן. הוא יכול להיגרם מהאנטומיה של השופכה, הפות או הערלה ומבריחות שתן הנגרמות מסיבות הורמונאליות אצל נקבות מעוקרות.

  • אבנים בשלפוחית השתן. יכולות להיווצר ממגוון סיבות, כולל גנטיקה, תזונה וזיהום כרוני.

  • סרטן שלפוחית השתן. סרטן שלפוחית השתן אצל כלבים לעתים קרובות נראה דומה לדלקת בדרכי השתן. הוא יכול לגרום לבריחת שתן, קושי במתן שתן ודם בשתן.

  • בעיות בערמונית. ערמונית מוגדלת שפירה וזיהום בערמונית הן בעיות הערמונית השכיחות ביותר אצל כלבים זכרים שלא סורסו.

מקרים של דם בשתן בכלבים אשר משפיעים על דרכי השתן העליונות והתחתונות יכולים להגרם מטראומה בכליות ושלפוחית השתן (למשל מפגיעה ממכונית או התקפה על ידי כלב אחר) וקואגולופתיה (מילה מדעית שפירושה בעיות בקרישת דם).

אבחון וטיפול בדם בשתן

אם אתם שמים לב שלכלב שלכם יש דם בשתן, פנו למרפאה הווטרינרית שלכם כדי לקבוע פגישה בהקדם האפשרי. ככלל, כל מקרה ראשון של דם בשתן בפעם הראשונה צריך להיבדק על ידי וטרינר תוך 24 שעות.

בזמן הביקור, הווטרינר יערוך בדיקה קלינית מלאה לכלב שלכם, כדי לבדוק אם יש בעיות בולטות. הוא בהחלט יצטרך לבדוק את השתן של הכלב שלכם כדי לחפש דברים כמו חיידקים וגבישים ולבדוק את ה- pH וכמה הוא מרוכז, אז נסו להביא איתכם דגימה טרייה אם תוכלו. אל דאגה אם אינכם יכולים, הווטרינר שלכם ייתן לכם כלי לאסוף דגימה או ישאיר את הכלב שלכם במרפאה לצורך הדגימה. יכול להיות שהוא ימליץ על תרבית שתן כדי לבדוק אם חיידקים הם הגורם לבעיה. הווטרינר עשוי גם לבצע בדיקת דם או צילום רנטגן או אפילו אולטרסאונד.

הטיפול תלוי בסיבה להופעת הדם. הווטרינר וודאי ירשום אנטיביוטיקה במידה והבעיה קשורה לזיהום חיידקי. במקרים של ערמונית מוגדלת שפירה, הוא עשויי להמליץ על סירוס. הם גם עשוי להציע ניתוח במידה והוא מגלה שהדם נגרם על ידי אבנים בשלפוחית השתן או מגוון בעיות אחרות. וטרינרים בדרך כלל רושמים תרופות אנטי דלקתיות או תרופות נגד כאבים כדי להקל על אי הנוחות של כלבים.

הווטרינר שלכם עשוי גם להמליץ על שינוי בתזונה. תזונה היא מרכיב חשוב בניהול בעיות בדרכי השתן אצל כלבים. מזון רטוב יכול לתרום להופעת שתן מדולל יותר, ומזונות מסוימים יכולים להפחית את היווצרות האבנים ולייעל את רמת ה- pH בשתן. ניתן אפילו להמיס סוגים מסוימים של אבנים בשלפוחית השתן באמצעות מזונות מיוחדים, מה שיכול לעזור להימנע מהצורך בניתוח.

מניעת בעיות עתידיות בדרכי השתן

בדיקות וטרינריות שגרתיות לכלב שלכם היא הדרך הטובה ביותר לזהות בעיות הקשורות לדם בשתן שלו, ולסייע במניעת בעיות אחרות בדרכי השתן. הווטרינר שלכם יכול לידע אתכם במידה ולכלב שלכם יש נטיה לבעיות בדרכי השתן. אם קיימת נטיה, הווטרינר שלכם עשוי להציע לכם לבצע בדיקת שתן באופן שגרתי כדי לוודא שהכלב שלכם במצב בריאותי מעולה.

כמו כן, למרות שזה נח יותר לתת לכלב שלכם לעשות את צרכיו בחצר האחורית, מעקב אחר הרגלי מתן השתן של הכלב שלכם מדי פעם הוא חלק הכרחי כאחראים לבריאותו. אם ניתן לבעיה כמו דם בשתן להימשך, זה יכול להוביל לתוצאות חמורות יותר. אתם קו ההגנה הראשון של הכלב שלכם לבריאותו, ולכן מעקב קפדני ושיחות עם הווטרינר שלכם חשובים. תוכלו לעזור לשמור על הכלב שלכם מאושר ובריא בעזרת אהבה ותשומת לב.

אודות המחברת

דר. פטי קולי

ד"ר קולי היא בוגרת מצטיינת של מכללת ולסלי ושל בית הספר לרפואה וטרינרית של אוניברסיטת פנסילבניה. היא קיבלה את ה-MBA שלה בבית הספר למינהל עסקים של וורטון כחלק מהתוכנית היוקרתית VMD/MBA לתואר כפול. כעת היא הבעלים הגאה של מרפאת החיות Sunset במיאמי, פלורידה. אבל זה לא הכל. ד"ר קולי היא קוראת מסורה, סורגת נלהבת, חובבת יוגה לוהטת, גיקית מוזיקה, אצנית מתקשה ופודית בלתי נלאית. היא גרה בדרום מיאמי עם שלושה כלבים, אינספור חתולים, שתי עיזים שניצלו ולהקה מצחיקה של תרנגולות. תוכלו לעקוב אחר הכתיבה שלה ב- DrPattyKhuly.com וב- sunsetvets.com.

  

נבדק על ידי Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ו Dr. Emma Milne BVSc FRCVS