מצאו את המזון האידאלי לחיית המחמד שלכם
מצאו את המזון האידאלי לחיית המחמד שלכם
מצאו את המזון האידאלי לחיית המחמד שלכם
הכליות של החתול שלכם ממלאות תפקיד חיוני בשמירה על בריאותו. הן עוזרות, בין היתר, לשלוט בלחץ הדם שלו, לייצר הורמונים חשובים, אנזימים ותאי דם אדומים ולהפטר מפסולת מיותרת שבדם. אם הכליות של החתול שלכם אינן מסוגלות לבצע את עבודתן כראוי, הדבר יכול להוביל לבעיות משמעותיות ומסכנות חיים, ולכן חשוב מאוד להכיר את הסימנים למחלת כליות.
הגורמים השכיחים למחלת כליות אצל חתולים
מחלת כליות היא אחד הגורמים השכיחים ביותר למחלות קשות אצל חתולים, במיוחד אצל חתולים מבוגרים. ישנן שתי קטגוריות של מחלת כליות אצל חתולים: מחלת כליות חריפה ומחלת כליות כרונית. סימנים למחלת כליות חריפה מופיעים בדרך כלל תוך שבועות ספורים, בעוד שמחלת כליות כרונית מתפתחת על פני תקופה ארוכה יותר של זמן. הסיכון למחלת כליות אצל חתולים גבוה יותר בגזעים מסוימים כמו פרסים ואנגורות בגלל פגמים תורשתיים, אך באופן כללי, מחלת כליות יכולה להופיע אצל כל חתול מכל גזע.
הגורמים הפוטנציאליים למחלת כליות אצל חתולים כוללים:
ירידה בזרימת הדם לכליות
לחץ דם גבוה
סרטן
חסימות, כגון אבנים בכליות או חסימה של השופכה, הגורמות ללחץ השתן להיבנות ולהתגבש לתוך הכליות
בליעת חומרים רעילים, כגון נוזל לרדיאטור, חומרי הדברה, תרופות וכימיקלים לניקוי
מחלה דנטלית מתקדמת
בלאי ושחיקה הנובעים מזקנה
סימנים למחלת כליות אצל חתולים
למרבה הצער, אי ספיקת כליות היא מחלה פרוגרסיבית, ויתכן והתסמינים לא יהיו ברורים במשך זמן רב. לעתים קרובות חתולים אינם מראים סימנים כלל בשלבים המוקדמים, הסימנים מופיעים בדרך כלל רק כאשר כ -75 אחוז מתפקוד הכליות אבד. סימנים נפוצים למחלת כליות אצל חתולים עשויים להיות קשים לאיתור בגלל קווי הדמיון שלהם להפרעות אחרות כמו סוכרת והיפרתירואידיזם(פעילות יתר של בלוטת התריס).
אם אתם מבחינים באחד מהסימנים האלו אצל החתול שלכם, פנו מיד לווטרינר שלכם.
תיאבון מופחת
צמא מוגבר
מתן שתן תכוף או חוסר במתן שתן
דם בשתן או שתן עכור
הקאות
הפרווה נראית במצב לא טוב
עייפות ודיכאון
ירידה במשקל
ריח רע מהפה
כאבים או כיבים בפה
שלשולים או עצירות
שינה מוגברת
טיפול במחלת כליות בחתולים
בעזרת אבחון מוקדם ניתן לאתר ולנהל מחלת כליות חריפה. עם זאת, אי ספיקת כליות כרונית היא מצב חשוך מרפא הפוגע בעיקר בחתולים מבוגרים ולכן מטופל בטיפול תומך. בהתאם למצב, הווטרינר שלכם יכול להמליץ על החלפת המזון לחתול שלכם, טיפול בנוזלים או מתן תרופות ללחץ דם.
מכיוון שלפני שתפקוד הכליות נפגע באופן משמעותי התסמינים יכולים להיות קשים לזיהוי, חשוב להקפיד לקחת את החתול שלכם לבדיקות אצל הווטרינר באופן קבוע. ההבדל בין גילוי מוקדם לעומת מאוחר מדי יכול להיות משמעותי. מומלץ שכל חתול מעל גיל 7 יעבור "בדיקות סקר למבוגרים" כחלק מהבדיקה השנתית על מנת לגלות האם החתול שלכם סובל מבעיות בכליות. כמו כן, במידה ואתם מבחינים בהתנהגויות חריגות אצל חתול שלכם, כמו אלה המפורטות מעלה, כדאי לתעד זאת כבר בשלב הראשוני. תעוד יכול מאוד לעזור לווטרינר שלכם להחליט האם יש לבצע אבחון כליות נוסף.
אם החתול שלכם אובחן כחולה במחלת כליות, הוכח כי החלפת המזון שלו מאט את התקדמות המחלה ומאריך את תוחלת החיים. למזונות בעלי פורמולה מיוחדת יש כמויות מבוקרות של חלבון ומינרלים לסיוע בהפחתת העומס על הכליות, ומרכיבים נוספים כמו שמני אומגה 3 ונוגדי חמצון לתמיכה בהפחתת דלקת ונזק לתאים.
תזונה מאוזנת הינה חלק חיוני מאורח חיים בריא. אם לחתול שלכם יש בעיות בכליות, תזונה נכונה יכולה לתמוך בשיפור איכות החיים שלו. וודאו שלחתול שלכם יש מים נקיים זמינים בכל עת.
במידה ואתם חושדים שהחתול שלכם סובל ממחלת כליות, התייעצו עם הווטרינר שלכם בהקדם האפשרי. למרות שאולי לא נוכל לרפא מחלת כליות אצל חתולים, אנו יכולים לפעול יחד כדי לזהות ולטפל בה מוקדם ככל האפשר וכך לגבש תוכנית טיפול אשר תעניק לחתול שלכם את החיים הארוכים והמאושרים ביותר שאנחנו יכולים לתת לו.
נבדק על ידי Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ו Dr. Emma Milne BVSc FRCVS