<

סוכרת בחתולים: סיבות, סימנים וטיפול

פורסם על ידי
דקות קריאה

מצאו את המזון האידאלי לחיית המחמד שלכם

מצאו את המזון האידאלי לחיית המחמד שלכם

מהי סוכרת חתולים?

סוכרת היא מצב רפואי המתפתח כאשר גופו של החתול לא יכול להשתמש בסוכר (גלוקוז) ביעילות ולשלוט ברמות הסוכר בדם. אינסולין, הורמון המיוצר בלבלב, מווסת את השימוש והאחסון של הגלוקוז בדם, ומעביר אותו מהדם לתאים שבהם הוא נחוץ. דמיינו את זה כמו שהורה אוסף את בנו הפעוט מהגן ולוקח אותו הביתה. ייצור לוקה בחסר של אינסולין עלול להתפתח למצב מסכן חיים.

מה גורם לסוכרת בחתולים?

סוכרת יכולה להתפתח בשני מצבים הראשונה היא שמערכת החיסון של הגוף מתחילה לתקוף את התאים המייצרים אינסולין בלבלב. זה מצב בלתי הפיך ושכיח יותר אצל כלבים מאשר בחתולים. השניה, שהיא הסוג הנפוץ ביותר של סוכרת בחתולים, היא כאשר תאי הגוף הופכים עמידים יותר לאינסולין. המשמעות היא שהלבלב צריך לעבוד קשה יותר כדי לייצר עוד אינסולין. עם הזמן התאים מותשים וייצור האינסולין מתחיל לרדת. זה קורה במיוחד אצל חתולים הסובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר. בחלק מהמקרים סוג זה של סוכרת יכול להיות הפיך באמצעות אבחון מהיר, טיפול וירידה במשקל.

גורמים נוספים המגדילים את הסיכון של החתול שלכם לפתח סוכרת כוללים:

  • משקל. לחתולים הסובלים מעודף משקל יש נטיה גדולה יותר לפתח סוכרת. חתולים עם עודף משקל גבוה נמצאים בסיכון הגבוה ביותר.
  • גיל. חתולים יכולים לפתח סוכרת בכל גיל, אך שיא הופעת הסוכרת הוא בסביבות גיל 8.
  • מין. סוכרת חתולים שכיחה יותר אצל זכרים.
  • גזע. חתולים בורמזים נמצאים בסיכון גבוה יותר מאשר חתולים מגזעים אחרים.
  • גורמים נוספים. תזונה לקויה וחוסר איזון הורמונלי עלולים להגביר את הסיכון.

סימנים של סוכרת חתולים?

קשה לזהות את הסימנים לסוכרת מכיוון שהם דומים מאוד לאלה של בעיות בריאות אחרות, כמו למשל מחלת כליות כרונית ויתר פעילות של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם). אם אתם מבחינים באחד מהסימנים הבאים, יכול להיות שהחתול שלכם סובל מסוכרת.

סימנים ותסמינים לסוכרת:

  • צמא ומתן שתן מוגברים

  • ירידה במשקל

  • חוסר תאבון 

  • תיאבון מוגבר

  • עייפות

  • חולשה 

  • מחסור באנרגיה 

  • הקאות

  • דיכאון

  • כאבי בטן

אם החתול שלכם מראה את הסימפטומים האלה, הוא עלול להיות חתול סוכרתי.

אבחון סוכרת חתולית

הווטרינר שלכם יבקש לבצע בדיקות דם ולנתח דגימת שתן. בגלל המחסור באינסולין שתפקידו לקחת גלוקוז מהדם לתאים, רמת הסוכר בדם עולה ועולה. הכליות ממלאות תפקיד מרכזי בשמירה על רמות הסוכר וחומרים מזינים אחרים בדם ברמה מאוזנת ובטוחה. תהליך זה נקרא "הומאוסטאזיס". הכליות מתחילות להפריש את עודפי הסוכר דרך השתן כדי לנסות להוריד את רמות הסוכר בדם. אפשר לדמות את זה לכיור מוצף מים שעלה על גדותיו. זו הסיבה שאצל בעלי חיים ובני אדם סוכרתיים קיים סוכר בשתן. 

בדיקות הדם ישללו בעיות אחרות ויבחנו את רמת הגלוקוז בדם של החתול שלכם. לחלק מהחתולים תהיה רמת גלוקוז גבוהה רק מהלחץ הנגרם מהביקור אצל הווטרינר וזה דבר נורמלי לחלוטין, לכן כנראה שהווטרינר שלכם יעדיף להסתכל על מדד שרלוונטי לטווח ארוך יותר הנקרא פרוקטוזאמין. הוא עשוי גם לרצות לבצע סדרה של בדיקות דם או לבקש מכם לבצע כמה בדיקות דם בדקירה בבית, שם החתול שלכם יהיה רגוע יותר והתוצאות אמינות יותר. כיום, ישנם גם מכשירים המושתלים בעור ומנטרים את הגלוקוז של החתול באופן רציף. אלה מועילים גם בשלב האבחון וגם בשלב המעקב אחר יעילות הטיפול.

טיפול בסוכרת חתולית

המפתח להצלחת הטיפול בסוכרת חתולים הינו ניהול משקל, תזונה נכונה ושימוש מושכל בתרופות.

  1. ירידה במשקל. חתולים סוכרתיים בדרך כלל נמצאים בתקופה של ירידה לא בריאה במשקל כאשר הם מאובחנים. הווטרינר שלכם ירצה לעצור את הירידה הלא בריאה במשקל ולייצב את מצבו הבריאותי של החתול שלכם, באמצעות אינסולין, תרופות דרך הפה ועוד. אם החתול שלכם עדיין סובל מעודף משקל לאחר שמצבו התייצב, הווטרינר שלכם ינסה להתאים את המנות או את תכנית התזונה שלו כדי להוריד אותו למשקל בריא ואידיאלי. השמנת יתר הופכת את הגוף לעמיד יותר לאינסולין מה שמסבך את אופן הייצור ומחמיר את המצב. ירידה במשקל יכולה לשנות זאת וחתולים רבים, בתוספת הקפדה על תזונה נכונה, יכולים להירפא לחלוטין.
  2. תזונה. המזון הטוב ביותר עבור חתולים הסובלים מסוכרת בלבד הינו מזון יעודי עשיר בחלבון ודל בפחמימות. הוכח כי מזונות אלה מסייעים לחתולים בשיפור מצבם הבריאותי. אם במקביל החתול שלכם סובל ממחלות נוספות, במיוחד מחלת כליות, יתכן שמזון זה לא יהיה טוב עבורו. במקרה זה הווטרינר שלכם ימליץ על מזון שיוכל לעזור, ככל הניתן, לכל הבעיות מהן החתול שלכם סובל. הווטרינר שלכם גם עשוי להמליץ על תזונה עשירה בסיבים תזונתיים. זו יכולה לעזור לחתולים האוכלים מזונות עשירים בחלבון ותמיד רעבים להרגיש מלאים יותר. בנוסף, תזונה עשירה בסיבים יכולה לעזור בירידה במשקל ולתת תחושת קלילות. הסיבים העשירים גם מסייעים בהאטת שחרור המזון מהקיבה. המשמעות היא שהמזון מתעכל לאט יותר והגלוקוז משתחרר באיטיות ולאורך זמן, וכך אין עליות דרמטיות ומהירות של כניסת סוכר לזרם הדם.

    לא משנה מהו המזון שהחתול שלכם אוכל, חשוב לשמור על זמני ארוחות ויחס זהה ככל האפשר בין מזון רטוב ליבש מידי יום. הצעת מזון לאורך כל שעות היום היא תצורת ההאכלה האידיאלית, אך אם החתול שלכם צריך לרדת במשקל ויש להגביל את כמויות המזון שלו, ארוחות קטנות ותכופות הן הפתרון הטוב ביותר. מתקן האכלה אוטומטי יהיה שימושי ביותר, לחלוקת האוכל של חתולכם לאורך היום.
  3. תרופות. בדרך כלל, יעשה שימוש במתן אינסולין לייצוב מצבם הבריאותי של חתולים סוכרתיים. כפי שציינו, ברגע שחתולים נמצאים במשקל תקין, כנראה שתוכלו לצמצם את מתן האינסולין. מכוון שהגוף מגיב יותר לאינסולין והלבלב אולי כבר התאושש ובזכות זה מייצר כמויות מספיקות בעצמו. כיום ישנן תרופות לסוכרת הניתנות דרך דרך הפה שהווטרינר שלכם יכול להמליץ לכם עליהן.

לא משנה באיזו דרך פעולה תבחרו לנקוט, החתול שלכם יזדקק למעקב. כפי שציינו, הווטרינר שלכם עשוי לבקש מכם לבצע בדיקות דם בבית. זה כרוך בדקירת מחט קטנה באוזן, ובדיקת הגלוקוז בדם בעזרת מכשיר קטן. הוא עשוי גם להציע התאמת גלוקומטר שבעזרתו ניתן לבדוק את ריכוז הגלוקוז בדם באופן רציף. ניטור הוא חיוני כדי לוודא שהחתול שלכם אינו מקבל מנת יתר, מכיוון שהיפוגליקמיה (סוכר נמוך בדם) הינו מצב חירום רפואי מסכן חיים. ניטור גם יוכל להגיד לכם מתי החתול שלכם מתחיל להבריא, ומתי כבר ניתן להפסיק את התרופות לחלוטין.

אבחון של סוכרת יכול להיות הלם לא קטן, הטיפול והמעקב יכולים להיות מרתיעים, אך בעזרת התמיכה של הצוות הווטרינרי שלכם, תוכלו למצוא תוכנית טובה יחד ולתת לחתול שלכם הזדמנות לחיים ארוכים ומאושרים.

נבדק על ידי Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ו Dr. Emma Milne BVSc FRCVS